سوخت و ساز یا متابولیسم بدن چیست و تا چه اندازه درباره آن می دانید؟

آیا اصلا قابل تنظیم و کنترل است؟ آیا ژنتیک در آن نقش دارد؟ آیا چاقی و لاغری ما به متابولیسم ارتباط دارد؟ و…

آیا اصلا قابل تنظیم و کنترل است؟ آیا ژنتیک در آن نقش دارد؟ آیا چاقی و لاغری ما به متابولیسم ارتباط دارد؟ و… سوالاتی هستند که ذهن ما را به خود درگیر می کنند. در مطلبی تحت عنوان آشنایی با متابولیسم بدن،توضیحاتی داده شد، اما در این مطلب می خواهیم به توضیح متابولیسم بدن و باورهای رایج در خصوص آن بپردازیم. اما در ابتدا لازم است بدانیم!

متابولیسم یعنی چه؟

متابولیسم به سیستم بدن مربوط می شود و میزان انرژی که در طول روز با تنفس،هضم،ساختن ماهیچه ها و ذخیره سازی چربی،گردش خون و… ، دریافت می کنید یا از دست می دهید مشخص میکند. متابولیسم دو روند آنابولیک و کاتابولیک دارد که اولی باعث رشد عضلات و دومی تجزیه عضلات و بافت ها می شود. و اما سوالات و باورهای رایج در خصوص متابولیسم بدن

برخورداری از اندامی عضلانی و چاق نبودن یعنی میزان متابولیسم بدن بالاست!

میزان متابولیسم بدن یا همان سرعت سوخت و ساز بدن، به شدت تحت تاثیر وضعیت بدنی است. افرادی که اندام ورزشکاری و بدون چربی اضافه دارند، سوخت و ساز بالاتری دارند و برعکس این وضعیت هم صادق است یعنی سوخت و ساز در بدن افراد چاق، پایین است.

چه رژیم غذایی باعث افزایش متابولیسم بدن می شود؟

نظر شما چیه؟ رژیم غذایی پرچرب؟ رژیم غذایی کربوهیدراتی و یا رژیم غذایی پروتئینی؟ جواب صحیح رژیم غذایی پروتئینی است. تحقیقات نشان داده است، بدن باید انرژی زیادی برای هضم غذایی پروتئینی صرف کند پس هضم غذاهای پروتئینی، معادل افزایش سوخت و ساز بدن است.

متابولیسم آقایان بیشتر است یا خانم ها؟

معمولا سوخت و ساز بدن آقایان بیشتر است چرا که خانم ها در مقایسه با آقایان بافت چربی بیشتری دارند و همانطور که در ابتدا گفتیم سوخت وساز در افراد چاق پایین است زیرا چربی بیشتری دارند.

عوامل تاثیر گذار بر متابولیسم بدن

میزان متابولیسم بدن به عوامل مختلفی ارتباط  دارد.ژنتیک نقش پررنگی در این زمینه ایفا می کند.به همین دلیل گاهی افرادی را مشاهده می کنید، با وجود اینکه زیاد می خورند،اما لاغرند.شیوه زندگی که شامل تغذیه و ورزش می شود نیز در سوخت و ساز بدن نقش زیادی دارد.اصلا مهم نیست به چه شیوه ای بدنتان به سوخت و سازش ادامه می داده، هرچه سنتان بالاتر می رود، متابولیسم بیشتر پایین می آید.

تاثیر غده تیروئید بر متابولیسم بدن

غده تیروئید میزان سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند و به همین دلیل است که به آن غده تناسب اندام نیز می گویند. تولید و ترشح هورمون ها روی فعالیت های بدنتان و اینکه چقدر سریع یا کند کالری می سوزانید، تاثیر می گذارد. همچنین با انرژی ذخیره شده شما، میزان پروتئین دریافتی و حتی نحوه پاسخ بدنتان به هورمون های دیگر ارتباط دارد. اختلال در عملکرد تیروئید باعث بروز مشکلات متابولیسمی می شود. تیروئید کم کار، هورمون های کمتری در مقایسه با تیروئید سالم تولید می کند و باعث سوخت و ساز پایین و در نتیجه افزایش وزن می شود.در مقابل، تیروئید پر کار، باعث افزایش متابولیسم بدن و از دست دادن وزن می شود.

اگر در رژیم غذایی روزانه کمتر از۱۲۰۰ کیلو کالری مصرف کنیم چه می شود؟

رژیم های بسیار سخت روی متابولیسم بدن تاثیر می گذارد و البته خطرناک هم هستند. تحقیقات نشان داده افرادی که در طول روز کمتر از۱۲۰۰ کیلو کالری مصرف می کنند، در معرض پایین آمدن میزان متابولیسم بدن هستند که باعث از دست رفتن انرژی می شود به همین دلیل متخصصان تغذیه مصرف وعده های غذایی بیشتر با حجم کمتر را توصیه می کنند.

کافئین باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود

کافئین یک ماده تحریک کننده است و باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود. تحقیقات نشان می دهد یک فنجان قهوه می تواند تا ۳ یا ۴ درصد متابولیسم بدن را افزایش دهد. برای اطلاعات بیشتر این مطلب را مطالعه کنید(کافئین و تاثیر آن درورزش)

غذاهای تند بخورید تا متابولیسم بدن افزایش یابد

شاید شنیده باشید که فلفل لاغر کننده است! در واقع همینطور است. برخی غذاهای تند که حاوی فلفل تند هستند، باعث افزایش متابولیسم بدن می شوند. فلفل قرمز به دلیل داشتن ماده ای به نام (کپسایسین) باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود که به آن اصطلاحا گرمازایی می گویند.بدن گرمای زیادی تولید می کند و به دنبال آن کالری می سوزاند. اما این توضیح به این معنا نیست که فقط با خوردن غذاهای تند می توانید وزن کم کنید.برای کاهش وزن  باید حتما متعادل غذا بخورید و ورزش کنید.

توسط : حمید بقایی

منبع: www.webmd.com

باز نشر از وب سایت sport for all